Thursday, January 17, 2013

Doodle Muddle...



Assalamualaikum sahabat-sahabat blogger saya sekelian.
Blog nie masih under construction tau.
Jadi banyakla perubahan² layout yang masih meong dalam kepala saya.

Tapi harini saya taknak cerita pasal niqab atau tudung labuh punya isu. (siapalah saya. nk cakap hal tu pn tak layak. siap ada yg buat entri kata saya ni hentam niqabis..T_T)
terus-terang kata, saya tak penah nak hentam niqabis. saya nasihat kerana saya sayang sangat².
ingat senang ke nak istiqomah kain seperca tu kt muka?
saya sendiri tak kuat woo..T_T
tapi takpelah. orang lain tak tau betapa saya sangat² sayang org yg pakai niqab. 
saya tak suka imej tu diperlekehkan hya kerana org² yg tak suka nak belajar dari kesilapan.
bukan saya tegur untuk jatuhkan semangat.
tapi pada saya, kalau tak kuat lagi..silalah off facebook,twitter. anda hanya mengurangkan tempoh pembelajaran.
saya bercakap atas dasar pengalaman.
betul!
sahabat² yg rapat di facebook, berapa lama tak nampak saya di fastabiqul khoirat
saya sendiri eksperimen kepada diri.
saya rapatkan diri dengan org² yg pandang rendah pada niqabis.
saya pya life masa tu sampai dicemuh oleh masyarakat yang kata saya ni sekejap itu, sekejap begini.
ada juga yang mana dekat dengan rumah saya,
sampai pelik kenapa saya berkawan dengan orang² yang jauh dari pakaian saya.
saya tak malu katakan saya berkawan dengan pondan jurumekap artis, model-model yang hanya berbikini dihadapan studio dan photographer, model-model yang dilabel 'muslimah'. 
seriously saya tak malu untuk jujur pada sahabat² blog saya.

kenapa?



ok..saya nak tanya, ada tak sahabat² niqabis kalau nampak orang pakai skirt pendek, baju spaghetti tank top berjalan sebelah sahabat²? macam mana nak tegur sahabat kita nie????
saya ada sorg sahabat yg dari seorang model, dia kini sudah berjubah, bertudung labuh, malah berniqab!
saya bukan kata saya yg ubah dia...tak. cite belom habis lagi.
dia berubah kerana dia melihat facebook fastabiqul khoirat. sebab laman facebook beliau bila dibuka, totally cerita pasal event, pertandingan catwalk situ,sini,sana. saya minta dia balaskan pvt msg customer² saya untuk date reservation. dua hari dia buat kerja tu dia jadi seronok.
beliau dari menelaah fb sampai buka google baca sirah nabi saw dan saidatina aisyah r.a. mashaallah sahabat. siapa yg gerakkan hati tu? bukan saya...Allah swt. dia sendiri yg nak mendalaminya.
saya cuma usulkan blog² sahabat baik saya.

banyak lagi kisah 'kehilangan' saya. saya biarkan org mencemuh, sekurang-kurangnya saya dapat bawa balik sahabat yg hanyut. saya tak buat ape. saya cuma buat perkara yg hari-hari saya buat. saya solat dgn kain tudung saya tanpa telekung. lebih gemar membahasakan diri saya daripada aku kepada rakan-rakan saya. 'aku' ni yg betul² rapat dgn saya. yg tido sebantal,makan sepinggan,mandi sebilik hehe (norhayaton..rindunya nak tdo gan mung (= hehe)

cukuplah kisah tu. saya tak kesah pun ape orang cakap. yg penting apa yg saya sampai dah terbuku dlm blog ni (=

enoughhh!!



okey!

bawah ni saya nak share hasil karya doodle saya. kalau ada yang nak, request kat saya melalui norsahida@prasarana.com.my okay hehehe (=

sekian



3 comments:

Nasuha said...

mmg baik klu kta pkai tudung labuh.
pkai tudung labuh adlh sebagai memenuhi tuntutan agama / perintah Allah swt.
kta rasa lebih dilindungi (terima kasih Allah!) slain itu mengingatkan diri yang mudah alpa ini bahawa kita srikandi Islam dan mendidik qalbun salim (hati yang sejahtera)
ia juga menjaga akhlak supaya seiring dengan penampilan. mengingatkan diri tentang pedihnya azab Allah swt.
supaya diri sentiasa mengimpikan Syurga Allah swt.
ia mengingatkan diri supaya menjadi anak solehah.. insyaAllah.

Fastabiqul Khoirat said...

Setuju dgn nasuha.......
Have a nice day nasuha :-)

Iznie said...

Dah lma teringin nk pkai tudung labuh bulat tu...tapi slow2 dulu...pakai yg tudung bidang 60' dulu.
Salam ukhwah ukhti... :)