Tuesday, December 20, 2011

Indahnya bila setiap hari,jam & minit kita menyebut namaNya - asmau'l husna~

Assalamualaikum warrah matullah sahabat-sahabat yang dirahmati Allah sekelian...

Harini cda nak kongsi dengan sahabat semua rahsia di sebalik menyebut nama-nama Allah didalam solat,sujud kita,solat sunat,solat fardhu dan setiap perbuatan kita. Cda nak kongsi ni hasil daripada eksperimen dari dalam diri Cda sendiri melalui bacaan satu buku kecil bertajuk "Mukjizat Zikir-Zikir Asmau'l Husna" hasil karya Sharifah Nadiah dari Al-Hidayah Publications. Bukunya sangat kompak. Dan mudah untuk diikuti. Susun kata pengantar yang menambat hati. Dan berwarna pink pilihan ramai wanita-wanita...Apatahlagi isinya sangat bermanfaat dan mustajab utk pedoman hidup,muhasabah diri sehari-hari...

saiznya kompak dan mudah diletak kedalam poket.

Mari kita lihat apa yang selalu saya praktikkan bermula dari waktu Solat Fardhu - Subuh :-

Sebelum matahari terbit (sekitar jam 5pg - 6.30pg) :

1. Berzikirlah 'Yaa Hayy' sebanyak 500 kali - bagi memperoleh kedamaian
    * Kesannya : alhamdulillah, sepanjang hari sy lebih byk tersenyum dan berfikiran positif.

2. Berzikir 'Yaa Rahman' sebanyak 100 kali - bagi menghilangkan sifat lalai dan pelupa
    * Kesannya : alhamdulillah, sy tidak lupa untuk membaca al-quran, melakukan perbuatan mengikut      tertib bila melakukan kerja dirumah dan di tempat kerja. Bila ditanya satu2 soalan, lebih mudah mengingat dari yg sebelumnya - membaca al-quran selalu juga blh menguatkan daya ingatan kita :)

Selepas menunaikan Solat Subuh :-

1. Berzikirlah 'Yaa Rahim' 100 kali - bagi memohon kepada Allah agar diri kita disukai oleh semua makhluk Allah.
    * Kesan : Bila sampai dipejabat, alhamdulillah rakan-rakan yang tidak pernah bertegur sapa, menyapa dan bertanya dari jabatan mana. Berbual mesra. Menambahkan hubungan ukhuwah antara rkn seperjabat. Org-org yang bertemu lebih mudah menawarkan senyuman terhadap kita, dan kita juga jd tertarik tersenyum sama. Dan sikap positif ini melahirkan rasa semangat bekerja dan ikhlas dalam beribadah krn Allah Ta'ala atas perkara-perkara positif yang sampai.

2. Berzikirlah 'Yaa Rahim' 100 kali - bagi memohon dihindari dari malapetaka dan bencana.

3. Berzikir 'Yaa Samad' 125 kali - setelah solat Subuh dan sebelum matahari terbit dalam keadaan sujud, bagi memohon ditunjukkan kebenaran. Insya'Allah akan tampaklah kebenaran dalam diri seseorang.

4. Dalam keadaan masih berwudhu' berzikir 'Yaa Ahad' 19 kali - Insya'Allah do'a kita akan dikabulkan.

Selepas melakukan solat Dhuha :-

1. Berzikir 'Yaa Samii' setiap hari khamis sebanyak 50 kali atau 500 kali - memohon agar dimakbulkan do'a oleh Allah swt.
    *Kesan : Alhamdulillah, banyak kerja yang ditugaskan banyak yg dilaksanakan.

Dan...ada banyak lagi. Banyak manfaatnya bila menyebut nama-nama Allah yang kita cintai ini....Carilah buku ini. Dan manfaatkan apa yang difahami......Insha'Allah. Allah ada membantu kita dalam serba-serbi hal.. :)


No comments: